Пенсионираме хора, а нямаме подготвени млади кадри

 

За съкращения в държавната администрация се говори периодично, независимо кое правителство е било на власт, но досега не сме били свидетели на умни съкращения. Това означава да се прави реална оценка на ситуацията, на функциите в администрацията, на резултатите от работата й, така че да могат да се премахнат функции, които са излишни или да се оптимизират част от хората, които ги извършват, за да може да се пренасочи този ресурс към важните сектори, които обслужват хората и бизнеса. Така коментира пред Kmeta. bg намеренията на кабинета да прави съкращения в централната и териториалната администрации Снежана Димитрова, зам. председател на Националното обединение на държавните служители, преподавател в Института по публична администрация и бивш директор на дирекция в МС, които се занимават с реформите в държавната служба.

Според нея умното съкращение преминава през анализ на това, с което се занимава администрацията и чак след това да се взимат решения какво и кого да се съкрати. В тази епидемична обстановка имаме доста работещи пенсионери в Районните здравни инспекции. Ако автоматично се вземе решение хората в пенсионна възраст там да бъдат освободени, ще настане хаос, даде пример Димитрова. Тя допълни, че лекарите и без това са малко и няма как да се намерят заместници на пенсионерите в тези служби. Според зам. шефа на Сдружението на чиновниците трябва да се проследи къде в държавната администрация има струпване на хора в предпенсионна възраст и да се направи план как да се подготвят нови кадри за влизане в администрацията, за имаме наистина професионална държавна служба.

Димитрова не е оптимист по отношение на функционалните анализи, за които сега се говори, че ще се правят, ако те се изпълняват по начина, по който са правени досега. Практиката е била през годините да се наемат изпълнители по задание на възложител, който не желае да му се предлагат варианти, свързани със съкращения в службата или с намаления на функциите.

Способност на администрацията е да се мултиплицира, каза още Димитрова. Ако се отнеме една дейност от нея, минава време и тази дейност се възстановява в двойно по-голям обем. Администрацията има желание да регулира, да лицензира, да дава разрешения, да създава структури, експертизи и да назначава служители. За съжаление не само администрацията иска да се мултиплицира, но и хората искат държавата да е навсякъде, каза Димитрова. Такъв подход според нея обаче не е работещ, а и струват много пари, защото означават още и още назначения. Затова решението е не държавата да се дават нови функции, а някои от дейностите да излязат от нея.

https://www.kmeta.bg/pensionirame-hora-a-nyamame-podgotveni-mladi-kadri?fbclid=IwAR2_fzhn7o0fhPnvOKhuTAOzGsfMyjL-dTMj7xIEhrmirw436WbrfbGyo5c